Thursday, December 2, 2010

Polis?Cleaner?Pelayan? Hormat ajelaa...

video

Sejak-sejak encik kekasih hati jadik polis ni, aku agak sensitif la kan bile tugas polis dipermainkan macamlaaa diorang ni keje nak main-main je. Eh lupe..lupe nak bagi salam main terjah je aku neh. Almaklumlah, blog sendiri..Haha..Assalamualaikum...

Kat mane aku emo tadi? Haaa...hal orang main-mainkan polis. Bukan nak emo sebab encik kekasih hati polis, tapi kesian gak tengok kadang-kadang orang biase cam aku eh bukan orang biase cam kite ni ade je hal nak carik pasal dengan polis.

Video kat atas no komen. Nak kate minah tu salah pon ye gak en? Nak kate polis tu serabot pon bolehhh...Minah ni siap tulis kat mane ntah nak defence diri die about video kat atas ni. But macam biaselaa, orang kalau dah buat salah if die beriye-iye nak defence diri die, tak ke nampak sangat die yang salah? Yang minah ni pegi layannn sangat polis tu siap conteng-conteng buku saman polis tu apekah punye perangai sebegitu?

Aku tak blaja undang-undang and tak tau sangat pasal undang-undang. So I can't judge sape yang salah sape yang betol kat video atas tu.

Anyway, polis ni cam pengawas sekolah gak laaa... Cube korang ingat balik tyme skolah. Kalau pelajar yang jenis kurang ajar cam aku eh tak macam kau haha takdelaa gurau je... Kat mane tadi? Haaa..kalau jenis pelajar kurang ajar yang suke menjawab, bile pengawas tegor sket if buat salah, pelajar tu mesti menjawab balik. Wah, tyme tu punyelaa hebat berkate-kate skali pandang tak ubah macam pernah menyertai pasukan debate skolah. Kuarlah dari mulut semue peraturan skolah macamla tau sangat padahal buku peraturan skolah pon tak penah ade.

Encik kekasih hati penah la jadik polis bantuan kat teeetttt(*tempat dirahsiakan). Penahla jage trafik kat tempat tu sebab tempat tu kan macam busy and jadik tumpuan orang. Kat pintu utama tempat tu kerete mane leh parking or tunggu lame-lame. Encik kekasih hati kene laa halau-halau kerete yang bagai kotoran degil yang tak faham bahase duk parking kete kat situ. And melalui pengalaman beliau(*eceh beliau), manusie sebegini memang akan buat bodoh and langsung tak gerakkan kerete tu nak blah. Ade yang menjawab balik.

Agak kesian laa kan kat encik kekasih hati dan rakan-rakan die. Dahlaa kene diri tengah panas, nak handle perangai manusie yang rase diri die tu bagus sangat. If manusie tu keras kepale sangat, dah kene marah dengan orang atasan. Tak pasal-pasal kene cop tak buat keje. So minah kat dalam video tu, conteng buku saman polis tu, pastu siap cakap bende tu tak salah. Tak pikir ke ape polis tu nak jawab kat orang atasan die?

Kite ni kalau nak kurang ajar dengan sesape, nak nyusahkan sesape pikir laa 2,3 kali. If kite yang jadik orang tu, mesti kite pon akan rase susah kan? Just remember one thing.Karma. Balasan atas perbuatan kite tak semestinye datang same dengan ape yang kite dah buat, bleh jugak datang dalam bentuk lain.

Bukan tugas polis je ek korang kene hormat, tugas pekerje mcd(*haha sebab aku penah keje mcd), pekerje pizza hut even makcik cleaner pon korang kene hormat. Biarlah die makcik cleaner, korang tak payah kot nak mengeji sangat kerje die. At least die ade usahe nak carik duet tak macam korang yang duk mengabeskan duet makayah korang.

Till then, hormatlah orang lain if kite nak orang hormat kite.
Sila Like, Kalau Suka =D

No comments: