Sunday, December 27, 2009

Tips untuk freshie segar bugar.


Haha tajuk cam nak kene terajang.
Lepas bace sume entry sickchild pasal kene macam2 dengan gengster psis sabak bernam, aku jadik teringat kat kehidupan poli aku selame 6 bulan yang menyeksekan.
Ye ah,first time menjejakkan kaki ke tempat jaoh and tak brani lagi nak stand up untuk diri sendiri.
Teringat roomate aku yang bile gadoh je nak angkat skali budak bilik sebelah and member2 die serang aku.

Lyke knape nak babitkan orang lain bile masalah tu dalam bilik je?
Bile nampak je aku,diorang gelak2 sindir.
Tyme tu yang aku tau nanges tapi kalo sekarang orang wat hal dengan aku memang kene jari tengah sedas.
Tapi kalo nak dibandingkan kes sickchild dulu, aku tak trok sangat kot.
Diorang buli aku secare psikologi tapi sickchild sampai kene attack secare fizikal.

Kat sini aku nak bagi la sket tips2 untuk elak masalah kat kolej.asrama.universiti nanti.Ye ah kan.New sem gonna start and mesti ramai freshie masuk en?

1)Kalo dapat roomate yang sial,yang tak tau hormat orang, sabar je.Jangan skati nak sound lebeh yela korang kan masih baru takot kang die tetibe ramai geng mau kene pulau sape susah?
Kalo dah tak leh tahan sangat, spend less time dalam bilik tu.Korang just buat macam hotel je, balik bilik sebab nak tido.Spend more time dekat bilik kawan yang korang paling rapat. Itupun kalo die tak kesah.

2)Kalo terang2 memang bukan salah korang,and si anu tetap nak carik pasal gak,korang sound je sedas.Pengalaman aku tyme sem1 kat uitm, budak bilik depan sumenye mental kot nak kate budak bilik aku hempas2 pintu takde pun.Ke diorang yang ahmad albab? Sayang sangat dengan pintu sampai nak tutup pintu pun nak soh kitorang belai kot pintu tu dulu.Sibuk sound2 kitorang hempas2 pintu tapi tu pun tyme kitorang dalam bilik.Kalo depan2 diam menunduk je.

Sebabnye aku cakap macamni, kitorang diam je tau bile diorang sound2.Diam je sampai la satu tahap aku bengang aku bukak pintu sound diorang balik.Aku cakap kalo tak puas hati meh ah kuar cakap depan.Pehhh..diam sunyi sepi diorang dalam bilik.Ingat brannnn sangat!

3)Kalo gadoh dengan roomate sampai tak bertegur,and roomate kite tu buat macam2 nak jatohkan kite.Aku nasihatkan baik korang boo layan and tumpukan kat study.Kalo tak leh study kat bilik sendiri,study kat bilik kawan.Takde ruginye kalo korang duk mengadap buku dari duk layan orang mental.Macam aku kat poli dulu laaa...Roomate cam sial aku malas nak layan aku sebok dengan hal aku mengadap buku and lepak bilik kawan study. At last,result gempak.

4)Bile dah kene attack secare fizikal tu,baik korang pegi report.Report! Takde gunenye universiti@kolej nak simpan kaki pukul en.Belajarnye tak tapi sebok nak jadik gengster.Ramai lagik beriya nak blaja tapi tak dapat.Tapi yang kaki pukul ni masuk blaja semate2 nak tunjuk hebat.Tak payah takot nak report.Orang atas lagik tau ape nak buat.


5)Yang penting kat sini, kene pandai pilih kawan.Aku lebih selesa kawan dengan budak2 innocent pakai tudung pun senget benget sebab hati diorang suci.Jangan nak kawan dengan budak glemer tapi at last, kau yang masalah.Remember,true friends will always stand up for you and reach your hands when you feel like falling down.

ehsan google

So backstabber,back off! I don't care about you anymore and AT ALL.Kau je yang syok sendiri.
Tyme malam mesty kau mimpi aku gelak terbahak2 kat kau.I'll be your nightmare if you dare to mess up with me,but if you are good to me,I'll be your sweetest dream ever.

Ok fine,aku dah bleh jadik pakar motivasi sekarang!

Sila Like, Kalau Suka =D

5 comments:

ronnie said...

waa..bagos2..haha..

ronnie said...

bagos2..betul tue sume..huhuhu..

.shashafifizaza. said...

hehe=))
ckp berdasarkan pengalaman

sickchild said...

aku kene dulu truk kot. T____T

btw ape yang ko pesan ni sume betul.

.shashafifizaza. said...

tula.
aku bce pun terkejot.
ksian kat ko.
seb bek ko kuat.
kalo aku sure aku dah jadik penakot.