Saturday, February 5, 2011

Adat ber-blogging.

Aku tak tau dah brape lame aku bukak blog ni. Eh jap check balik. Ok tertulis kat sini ;

On blogger since august 2008.

Kenape aku bukak blog? Sebelum ade blog aku suke bertapa dekat blog orang lain. Jalan-jalan,bace blog orang tanpe meninggalkan jejak. Misteri tak aku? HAHA =.=

Berbalik kepade persoalan kite tadi. Aku bukak blog saje je. Konon-konon cool habes lah kan ade blog. Buleh cerite-cerite tapi masalahnye sape je yang dengar cerite aku? Ok kengkawan ajelah yang bace. Tak reti nak kumpul followers ke hape. Apatah lagi nak menepek iklan nuffnang kat blog.

Jadah ape nak tepek iklan nuffnang kalau orang takde nak datang kat blog kan? Tengok sekarang dah 2011 followers aku ade 28 je. Sedeyh ke? Tak la. I blog for fun. Tu diaaa...dah keluar prinsip aku.

Anyway, bile blogging ni adatlah kan kalau orang tak suke ape yang kite tulis. Bukan semue ade same pandangan macam kite. Jom kite tengok adat dalam dunie blogging ni.

Yang pertama ; Dulu tak pemes. Sejak join KakiBLOGGER ni mulela followers mencanak naik. Menjadi pemes sikit-sikit lame-lame jadik bukit. Dalam ramai-ramai followers tu, adela sebijik due yang mule timbul dalam diri kejelesan melihat bloggers yang fresh mule menjadi pemes lalu terbitlah kat blog mereke satu entry yang mengutuk bloggers yang mule nak naik name ni. ADAT LAH KAN?

Sumber: Google Image

Yang kedue ; Bile dah pemes dan menjadi bualan orang. Buat silap sikit pon bleh kene hentam. Ayat nobody's perfect tu dah memang tak bleh pakai dah dalam dunie blogging ni. Kene yang perfect-perfect aje.

Sumber: Google Images

Yang ketige ; Terlalu mementingkan populariti sampaikan entry kene yang berkualiti dan segar dari ladang. Memanglah bagus macamni tapi tak perlula nak kutuk entry orang lain. Biarla die nak cerite ape pon kalau tak suke tak payahla bace kan? Tutup mate and click pangkah trus.

Yang keempat ; Terlalu taksub dengan nuffnang. Kureng sketla dengan bloggers yang terlalu taksub dengan nuffnang. Sikit-sikit mention nuffnang like ber-blogging semate-mate untuk duet. Istilah fun tu dah memang takde ah dalam kamus. Workaholic sungguh.

Sumber: Google Image

Yang kelime ; Bile dah pemes, followers dah beriban-riban. Mulela hidung tinggi ke langit. Tak pandang kiri-kanan dah. Kalau orang copy entry die bukan main lagi die hentam orang yang copy entry die tu. Kire kalo orang tu ade depan mate die nak la cerite kat sume orang "Hah si die ni lah weh yang copy entry aku!" Kesian orang tu. Aku nak tanye sketla, memang lah die salah ciplak entry orang. Yang awak tu, tak salah ke meng-aibkan die?

Ok dah cukup dulu. Satu je aku nak cakap;

Aku tak femes tapi I blog for fun. How about you?

Sila Like, Kalau Suka =D

6 comments:

AyinAyob said...

best dowh entry ni. sirius sial!

Shafiza said...

hehe ;) sementare ade mood.

Amiey White said...

Amiey blog sebab nak blog hahaha
btw thanks sebab sudi ke kakiblogger kami m'alu2kan kedatangan kamu :">

*malu

Shafiza said...

Hehe malu malu plak~ ;)
kakiblogger terbaik so kene la sokong 100%.

Budak Giler Cadbury said...

entri yang sgt best :)

Shafiza said...

Thanks awak ;)