Sunday, February 6, 2011

Bayi itu berkate ; soSial lah Ibu aku.

Awak semue. Saye nak cerite ni. Marilah dengar. Bukan dengarlah, marilah bace. Buke mate dan juge pintu hati awak semue ye sambil bace cerite saye ni.

Dulu kan awak, mak saye nih suke bersosial sane-sini. Tak terkire ah brape banyak mak saye dah bersame lelaki. Selame ni kan awak, mak saye selamat sebab tak pregnant. Tapikan, ape orang kate? Malang tak berbau? Yelah kalau malang berbau takde sape dalam dunie ni bernasib malang macam mak saye.

Satu mase tuh, entah camne bleh ter-'excident', mak saye pon pregnant lah. Pregnant kan saye. Saye seronok tau awak sebab lagi 9 bulan saye dah nak keluar tengok dunie yang indah ni. Tapi saye dengar mak saye nak gugurkan saye. Ouh kejap. Ade orang halang mak saye dari berbuat demikian, sape lagi kalau bukan atuk and nenek saye.

So saye pon duduklah dalam perot mak saye slame 9 bulan. Penuh susah payah mak saye lahirkan saye tapi yang saye peliknye,kenape saye bukan dilahirkan dihospital? Kenape saye dilahirkan di kebun kelape sawit?

Eh, ape nenek saye nak buat dengan beg plastik hitam tu? Kenape die trus sumbatkan saye dalam beg plastik hitam ni? Awak..gelapnye dalam ni. Saye takot. Saye menangislah kuat-kuat panggil mak saye.

Saye rase macam basah lah pulak kat dalam ni. Ape ek diorang curah dalam ni? Berbau pulak. Aaarggghhh...panasnye awak! Kenape mereke bakar saye? Ape salah saye?

Lepastu, saye trus jadi tak bermaye. Yang saye tau, saye tak pernah dapat merasai keindahan dunia ni. Awak semue boleh bagitau ape salah saye?

Aku tak suke gambar macamni tapi terpakse gak letak.

*******************************************************

Ngeri tak? Bagi sesiape yang pernah ter-buang bayi tuh, janganla sampai bayi tuh cakap camni kat korang;

"so-SIAL lah kau mak!"

Sila Like, Kalau Suka =D

6 comments:

lavender harum wangi said...

uuuu~ sedih dgn perangai manusia zaman sekarang~ =,=

Shafiza said...

nak buat mcm mane...manusie akhir zaman...

back to zaman jahiliyah lah kan?

AyinAyob said...

weyh. sedihnye. aku nanges bace. sobsob. sialan punye nenek. dulu mak nak gugur nenek ngan atok tak kasi. dah lahir nenek ngan atok bakar. ee. bakar kau pulak baru tau!

Shafiza said...

tu kan yg sebenanrye berlaku kdg2...
mule2 xnk gugur,dah lahir br nak buang.
mak bapak pon kdg2 same je.

nub said...

entry utk zine ni sgt bagus!

jaga2 aktiviti sosial kita okayh.. =)

Shafiza said...

huhu ;) thanks...

anyway idea korang buat zine sgt terbaik.